googlefb33916f00e95bd8

INFO PERU

Welkom bij het deel van onze website met info over Peru. Op deze pagina geven we een overzicht van de karakteristieken die Peru tot een unieke vakantie-bestemming maakt. Onderstaande informatie over Peru gaat kort in op een aantal belangrijke bezienswaardigheden zoals Lima, Paracas, Arequipa, Cuzco, Puno en Machu Picchu. Tot slot kunt u hier wat informatie vinden over het minder bekende en vaak vergeten noorden van Peru met haar heerlijke klimaat en haar prachtige stranden. Bovendien kent Noord Peru vele bezienswaardigheden zoals Chan Chan, El Señor de Sipán en de Piramides van de Zon en de Maan.

Info Peru | Inleiding

Peru is een land dat zo gevarieerd is dat het zich bij uitstek leent voor een korte of langere vakantie. Peru heeft voor een ieder wel wat te bieden. Of je nu van avontuurlijke, sportieve of culturele reizen houdt, in Peru zijn er legio mogelijkheden om een op maat gesneden vakantie te beleven.

 

Het klimaat in Peru is over het algemeen mild en aangenaam en de landschappelijke variatie enorm. Zeer droge woestijnachtige gebieden worden afgewisseld met vruchtbare valleien en, meer landinwaarts, is de Andes een dominerende factor met invloed op klimaat en landschap. Uitgestrekte stranden, woestijnen, hoogland, meer dan 6000 meter hoge pieken, jungle en tropisch regenwoud, Peru heeft het allemaal. Hieronder beknopte informatie over Peru en met name wat geschiedenis en achtergrond informatie over dit diverse en fascinerende land.

Lima

Alle internationale vluchten landen in Lima, zodat de meeste bezoekers van Peru haar hoofdstad zullen aandoen. Lima, gesticht door Francisco Pizarro, is een miljoenenstad en met name bekend om haar oude koloniale centrum. Sinds 1988 maakt dit historische centrum van Lima deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lima kent ook talloze musea die verspreid over de stad liggen. De grootste winkelstraat is (Avenida) Larco die aan de kant van de Grote Oceaan eindigt in het winkelcentrum Larcomar. De kuststrook hier wordt door de gemeente de laatste tijd flink onder handen genomen en opgeknapt. Tussen mei en oktober kan Lima last hebben van een zeer hardnekkige mist, de garúa, die als een vochtige deken over de stad hangt, maar, in de zomer, is het over het algemeen aangenaam. Zie ook bij Klimaat van Peru

 

Lima is de hoofdstad van Peru en tevens de grootste stad van het land. De stad is door de Spanjaarden gesticht. Samen met het naburige Callao is het de grootste stedelijke agglomeratie van het land met bijna 10 miljoen inwoners. Lima-Callao is tevens de grootste stedelijke agglomeratie van de Amerikaanse westkust. Lima werd op 18 januari 1535 gesticht door Francisco Pizarro, onder de naam La Ciudad de Los Reyes (de “Stad van de Koningen”). De naam Lima is afkomstig van het Quechua woord Rimac (“Spreker”), hetgeen ook de naam is van de rivier die door Lima loopt. Pas in de 16e eeuw kreeg de stad deze naam. De stad werd al snel een van de belangrijkste bases van de Spaanse overheersing in Peru. De 16e-eeuwse kathedraal op het centrale plein (het Plaza de Armas) is daaraan een herinnering. Gedurende de Spaanse koloniale overheersing was Lima in cultureel opzicht een belangrijke stad in Zuid-Amerika. Een groot deel van het koloniale bestuur was gevestigd in Lima. De dichtbij gelegen haven Callao was een belangrijke doorvoerplaats voor goederen die van en naar Spanje vervoerd werden. Vanaf de 18e eeuw kreeg Lima te maken met een teruggang. In 1746 werd een groot deel van de stad door een aardbeving verwoest, waarbij duizenden mensen het leven verloren. De onafhankelijkheidsoorlogen en daarna de bezetting door Chili van 1881 tot 1883 veroorzaakte een uittocht uit de stad. Aan het begin van de 20e eeuw telde de stad 140.000 inwoners. De infrastructuur werd sterk verbeterd, en de stad trok veel mensen van het platteland aan, die erheen verhuisden om hier hun geluk te beproeven.

Arequipa

Arequipa is, voor wat betreft het aantal inwoners, de tweede stad van Peru. De stad ligt ongeveer 1000 km ten zuiden van Lima. De stad ligt vrij hoog (op ruim 2.300m). De Plaza de Armas is één van de mooiste van Peru met een prachtige kathedraal en vele koloniale gebouwen. Arequipa wordt ook wel “De Witte Stad” genoemd, omdat veel gebouwen zijn opgetrokken uit wit vulkanisch (tuf)gesteente, sillar genaamd, dat afkomstig is uit de omgeving. Er heerst een gematigd klimaat. Overdag is het vrij warm, droog en zonnig maar ‘s nachts kan het behoorlijk koud zijn.
Arequipa wordt gedomineerd door 3 grote vulkanen: El Misti, El Chachani en El Picchu Picchu en ligt in een actief aardbevingsgebied. Er hebben in de loop van de tijd diverse grote aardbevingen plaatsgevonden en in het jaar 1600 is de stad zelfs totaal verwoest geweest. Daarom bestaat de stad voornamelijk uit laagbouw.

 

Cuzco

Geschiedenis

Cuzco was vóór de Spaanse verovering in de 16e eeuw de hoofdstad van het Rijk van de Inca (Tahuantisuyu, land van de 4 windstreken). De Inca’s gaven de stad de vorm van een poema, en ze bouwden er vele tempels (zoals voor de zonnegod Inti). Behalve hoofdstad was Cuzco voor de Inca’s ook een heilige stad. De legende zegt dat de zoon van de zon (Manco Capac) en de dochter van de maan (Mama Ocllo), verwekt en geboren in het Titicacameer bij Puno, na lang zoeken deze plek (Cuzco) vonden en oordeelden dat de plek vruchtbaar genoeg was om er te blijven. En zo is het Rijk van de Inca begonnen.

 

Tahuantisuyu was een sterk rijk, maar raakte aan het begin van de 16e eeuw verdeeld. De oorzaak was dat het rijk, sinds 1471 onder de leiderschap van Túpac Inca Yupanqui, sterk was gegroeid. Aan het einde van zijn heerschappij besloeg het Inca Rijk een gebied dat zich uitstrekte tussen Quito (Ecuador) en Santiago (Chili). Door de verhuizing van het bestuurlijke centrum naar Quito en de latere opsplitsing van het rijk in een noordelijk en een zuidelijk deel (dat wederom Cuzco als hoofdstad kreeg) volgden er jaren van rivaliteit tussen het noorden en het zuiden. In 1532 werden de 2 delen weer samengevoegd tot één rijk, onder leiding van Atahualpa.

 

De koloniale tijd

Het leiderschap van Atahualpa was van korte duur want hij werd in 1532 door Francisco Pizarro gevangen genomen. Pizarro trok vervolgens op naar Cuzco, veroverde en plunderde de stad en koloniseerde het gebied. Veel bouwwerken van de Inca’s werden door de Spanjaarden afgebroken, om ruimte te maken voor hun katholieke kerken. In veel gevallen verrezen de kerken en kloosters bovenop de muren van de Inca tempels. De aardbevingen die het gebied regelmatig troffen verwoestten vervolgens wel de Spaanse bouwwerken maar niet de oude Inca muren

 

die wel tegen dit natuurgeweld bestand waren.
In 1535 probeerde Manco Capac II de stad op de Spanjaarden te heroveren en dat was hem bijna gelukt. Een bloedige veldslag bij Sacsayhuamán besliste de strijd in het voordeel van de Spanjaarden.

Cuzco werd zwaar beschadigd. In datzelfde jaar vestigde Pizarro het bestuurscentrum in de nieuwe stad Lima en Cuzco verloor daarmee zijn belang. In 1650 werd de stad door een aardbeving opnieuw verwoest waardoor de stad nog meer van zijn belang verloor.

Het huidige Cuzco

Cuzco ligt in het zuidoosten van Peru, en is hoofdstad van de gelijknamige regio. Het telt ruim 400.000 inwoners en ligt op een hoogte van ongeveer 3.360 meter. De naam van de stad is afkomstig van het Quechua woord dat navel (van de aarde) betekent. Bijnaam is de keizerlijke stad.

In 1911 werd Machu Picchu ontdekt. Het ligt niet ver van Cuzco zodat de stad zich kon ontwikkelen tot een belangrijk toeristisch centrum en de uitvalsbasis voor een bezoek aan Machu Picchu. In 1950 verwoestte een aardbeving een groot deel van de stad. In 1983 werd het historisch centrum van Cuzco opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Machu Picchu

Machu Picchu is de bekendste Inca stad en is nooit door de Spanjaarden ontdekt. Daarom is Machu Picchu goed bewaard gebleven en is er nog veel terug te vinden van de oude Inca beschaving. Machu Picchu betekent letterlijk, in het Quechua, ‘Oudeman Hoogte’.

Machu Picchu

 

Machu Picchu stad ligt verborgen tussen steile bergen, op een hoogte van ongeveer 2.400 meter. Het is omgeven door weelderige, groene, beboste heuvels en besneeuwde bergtoppen. Machu Picchu was misschien wel de meest opmerkelijke stedelijke creatie van het Inca-rijk. Het omvat talrijke, goed gebouwde terrassen voor de landbouw, een veelheid van kleine stenen huizen, en een aantal ceremoniële tempels. De Inca’s bereikten de stad door een meerdaagse voettocht via een steil pad. Tegenwoordig is Machu Picchu met trein en bus te bereiken. Machu Picchu ligt ingesloten tussen twee steile pieken: de Machu Picchu en de Huayna Picchu. De Huayna Picchu is vanuit Machu Picchu te beklimmen. Beneden door het dal stroomt de woest kolkende Urubamba rivier.

 

 

 

Geschiedenis van Machu Picchu

Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu werd begonnen rond 1440. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied (1532) is de stad bewoond geweest. Over de functie van de stad zijn de wetenschappers het niet eens. Doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt aangenomen dat de stad een speciale functie had. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. In de stad zijn verblijven gevonden voor edelen en dienstwoningen voor hun bedienden. Er konden zo’n 750 personen in de stad verblijven. Gedurende de regentijd, als er geen koningen aanwezig waren, zouden er veel minder mensen in Machu Picchu geweest zijn. Toen de Spanjaarden het Rijk van de Inca veroverden, stopte het verkeer van en naar Machu Picchu en raakte de stad verlaten. Een andere verklaring voor de merkwaardige ligging en voor het verlaten raken van de stad is dat het een fort was dat diende ter verdediging van het Inca-rijk. Na de Spaanse verovering zou er voor de Inca’s geen noodzaak meer zijn geweest om de stad te blijven bezoeken. Deze verklaring is omstreden, omdat de ligging van de stad het niet aannemelijk maakt dat van hieruit het Inca-rijk werd verdedigd. Bovendien waren er voor deze functie te weinig woningen aanwezig voor het huisvesten van een verdedigingsmacht. Een derde verklaring is dat Machu Picchu met name bedoeld was

 

voor het verzamelen van cocabladeren (vanuit Machu Picchu waren veel plantages bereikbaar). Dit verklaart echter niet waarom de stad werd verlaten. Immers, ook na de Spaanse verovering bleef coca een belangrijke rol spelen in het gebied.

Machu Picchu is niet volledig per auto of bus te bereiken. Vanaf Ollantaytambo moet de trein genomen worden. Deze trein vertrekt uit Cuzco en gaat via een aantal tussenstations door naar Aguas Calientes. Vanaf Aguas Calientes kan je de bus nemen die regelmatig naar de ingang van het archeologische complex voert.

 

Aguas Calientes

Het dorp Aguas Calientes, nabij Machu Picchu, is alleen bereikbaar met de trein. Het dorp is niet aangesloten op het landelijk wegennet. Tourbussen vanuit Cuzco rijden niet verder dan Ollantaytambo, vanwaar moet worden overgestapt op de trein.
Vanaf Aguas Calientes is er een regelmatige busdienst naar Machu Picchu. De klim van 350 meter kan ook te voet worden gemaakt.

Noord Peru

Het grootste deel van de reizigers dat Peru bezoekt gaat naar het gebied ten zuiden van Lima. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de enorme aantrekkingskracht van Machu Picchu waardoor veel mensen naar het gebied onder Lima reizen. Veel mensen weten niet dat ook in Noord Peru een heleboel te zien is. Het is de bakermat van zowel de Chimú als de Moche cultuur en het klimaat langs de Noord kust is over het algemeen zonnig en aangenaam. Noord Peru is goed met de bus te ontdekken. Men vertrekt dan vanuit Lima en maakt van daaruit de rondreis langs de bezienswaardigheden van Noord Peru.

De belangrijkste stad in het noorden is Trujillo, een uitstekende uitvalsbasis voor een aantal bezienswaardigheden niet ver daar vandaan, zoal Chan Chan en de Huaca del Sol en de Huaca de la Luna. Op ongeveer 15 Km vanaf Trujillo ligt het kustplaatsje Huanchaco, bekend bij surfers en bekend om haar ‘caballitos de totora’; bootjes die gemaakt zijn van gevlochten riet en die de mannen van het dorp gebruiken als vissersbootjes. Ongeveer 200 Km ten noorden van Trujillo ligt de havenstad Chiclayo. Vanuit Chiclayo kunt u een bezoek brengen aan de beroemde tombe van ‘El Señor de Sipán

De gebruiksvoorwerpen en de opgegraven schatten kunt u bewonderen in één van de mooiste musea van Zuid Amerika, het Museo Tumbas Reales de Sipan. Een ander museum, Museo Brüning (Lambayeque), dat ongeveer 13 km ten noorden van Chiclayo ligt is een ander museum dat de moeite waard is. Hier vindt u meer dan 1500 stukken uit de diverse culturen die Noord Peru gekend heeft, zoals de Moche, Chimú en Vicús en beschavingen uit Lambayeque. Als u in het stadje Lambayeque bent bevindt u zich niet ver meer van Túcume, vroeger de hoofdstad van de Sicán (Lambayeque) beschaving. In dit gebied wat ruim 2 Km2 beslaat, zijn meer dan 25 belangrijke piramides ontdekt. De meest in het oog springende is de piramide Huaca Larga, een langwerpige piramide met een lengte van meer dan 600m. Overigens lijken de piramides meer op verweerde zandkastelen dan op de piramides zoals we die uit Egypte kennen. Nog ongeveer 235 Km naar het noorden komt u bij Piura. Van daaruit loopt de route naar de grens van Ecuador (nabij de grensplaats Tumbes). Langs deze route ligt Talara, van waaruit kan worden door gereisd naar de schitterende stranden van o.a. Máncora en Punta Sal. Een heerlijk zonnig gebied waar u uw rondreis in Peru kan afsluiten met een korte strandvakantie. Ten zuiden van Máncora ligt Cabo Blanco, welbekend bij surfers.

ToPeru.nl is onderdeel van PeruHolandaTours - © 2019

Powered by RealGen