googlefb33916f00e95bd8

HET KLIMAAT IN PERU

Het weer in Peru is afhankelijk van het gedeelte van Peru waar u zich bevindt. Er zijn drie klimaatzones te onderscheiden die gerelateerd zijn aan de geografie van het land: de kust, het (hoog)gebergte en de jungle. Deze drie landschappelijk zeer verschillende gebieden hebben ieder ook hun eigen karakteristieke klimaat. Daarnaast is er ook invloed van de seizoenen.

Het klimaat van Peru

In het algemeen is het klimaat in Peru gematigd, waarbij in de winter geen overvloedige regenval plaatsvindt en het in de zomer niet al te heet is. Hierdoor is er eigenlijk het hele jaar door toerisme mogelijk.

De seizoenen in Peru

Lente: oktober tot december (23 september – 21 december)
Zomer: december tot april (22 december – 21 maart)
Herfst: april tot juni (22 maart – 21 juni).
Winter: juni tot oktober (22 juni – 22 september).

Het weer in Lima

Lima’s klimaat is vochtig en subtropisch mild, zonder extreem heet of koud weer. Het klimaat in Lima dankt haar specifieke eigenschappen aan de koude Humboldt stroom langs de kust. Tijdens de winter (juni tot oktober) is de stad vaak bedekt met een vochtige, dichte mist [motregen-achtig], die vaak de hele dag duurt (lokaal bekend als ‘garúa’) met temperaturen tussen 12 en 15 ºC. In de zomer heerst er een gemiddelde temperatuur van 25 °C.

 

Het weer in de rest van Peru

Klimaat in Peru

Verder kunnen we in Peru drie klimaatzones onderscheiden die samenvallen met de drie geografische gebieden van Peru:

Kust

De ‘garúa’ is alleen aanwezig in een lengte van zo’n 50 km ter hoogte van de kust bij Lima. Aan de rest van de kust is het klimaat tamelijk droog, met zelden regen, en warm het hele jaar door. De warmste maanden, lopen van december tot maart. De nachten kunnen in de winter echter fris zijn. Het is daarom zaak om passende kleding mee te nemen voor deze tijd van het jaar.

 

wolkenlucht boven rivier, puerto maldonadoGebergte

In het algemeen zijn er 2 seizoenen te onderscheiden: het droge seizoen (mei tot oktober), waarbij het warmer is tijdens de dag, maar ‘s nachts koud, en het regenseizoen (december tot april), met meestal regen in de middag maar desondanks ochtenden die zonnig kunnen zijn. De nachten zijn vaak minder koud dan in het droge seizoen.

 

 

 

Jungle

In de jungle is het klimaat tropisch, warm en vochtig en is de gemiddelde temperatuur 25 – 28 ºC.

Net als het gebergte heeft de jungle twee seizoenen, het droge seizoen (mei tot oktober) en het regenseizoen (december tot april). In het droge seizoen is het weer zowel overdag als ‘s nachts zeer warm. Het regenseizoen is vochtig maar de nachten zijn koel.

 

Iquitos
In het gebied rond Iquitos wijkt het klimaat wat af. Hier is geen specifiek droog of nat seizoen. Het warme en vochtige klimaat is gedurende het gehele jaar relatief constant. Gedurende de dag is de normale temperatuur zo’n 30 ° C. Gedurende de nacht is de laagste temperatuur zo’n 17 ° C. De luchtvochtigheid is zeer hoog en ligt tussen de 80 en 90%.

ToPeru.nl is onderdeel van PeruHolandaTours - © 2019

Powered by RealGen