googlefb33916f00e95bd8

GEOGRAFIE PERU

Hartelijk welkom bij het deel van onze website over Peru. Op deze pagina vindt u meer informatie over de geografie van Peru en de drie belangrijkste landschapstypes die Peru kent: De kust, het hoogland en het tropisch regenwoud. Deze landschapstypes vormen de basis voor de enorme variatie in landschap en hebben een niet te onderschatten invloed op het klimaat. De kust waar het meestal warm en zonnig is, meer landinwaarts waar de Andes haar stempel op het landschap drukt met bergpieken van meer dan 6000m en daarachter het tropische regenwoud met haar ongekende biodiversiteit.

Geografie Peru

Overzichtskaart van PeruHet totale oppervlak van Peru is ruim 30 maal zo groot als dat van Nederland. In Zuid Amerika komt het land qua grootte op de derde plaats, na Brazilië en Argentinië. Peru wordt in het noorden begrenst door Colombia en Ecuador, in het oosten door Brazilië (en Bolivia) en in het zuiden door Bolivia en Chili. De kustlijn van Peru grenst aan de Stille Oceaan.

 

De geografie Peru kent 3 duidelijk onderscheiden gebieden: De kust, het hoogland en de jungle. Hoewel deze simpele indeling een redelijk beeld geeft van Peru’s geografie is de werkelijkheid veel rijker en complexer. In Peru lijkt de natuur vormen te hebben aangenomen die haar bergen, hoogland, jungles en dalen veranderen in unieke habitats. Een buitengewone variëteit aan ecosystemen herbergt een grote diversiteit aan planten en dieren.

Peru heeft een groot aantal nationale reservaten waar de grote soorten rijkdom van het land wordt beschermd. Eén van de bekendste parken is het park van Madre de Dios, met de hoofdstad Puerto Maldenado. Dit park is deels voor het publiek toegankelijk.

De Kust

 Met karakteristieke woestijnen, prachtige stranden en vruchtbare valleien. De kust van Peru bestaat uit langgerekte woestijn ingeklemd tussen de zee en de bergen. De Andes in het oosten en de koele golfstroom die voor de kust loopt maakt dat dit gebied zo dor en droog is. Van de Sechura woestijn tot de woestijnvlakte bij Nazca en de Atacama woestijn wordt het droge gebied langs de kust af en toe onderbroken door valleien die bedekt zijn met een dikke deken van wolken, en motregen in de winter.

Het Hoogland

Een bergachtig gebied, gedomineerd door de Andes, waar de berg Huascaran oprijst tot 6,768 meter. In het Peruaanse hoogland zijn twee duidelijk te onderscheiden seizoenen: het droge seizoen (van april tot oktober), gekenmerkt door zonnige dagen, koude nachten en de afwezigheid van regen (de ideale tijd voor een bezoek) en het regenseizoen (november tot maart) wanneer er regelmatig stevige regenbuien (vaak meer dan 1000mm neerslag) vallen.
Een karakteristiek van het berggebied is de plotselinge daling in temperatuur. Gedurende de dag rond de 24°C graden maar dalend tot 3ºC in de nacht.

De Jungle

 Een aanzienlijk gebied met tropische vegetatie in het amazone gebied herbergt Peru’s grootste natuurlijke reserves. De uitgestrekte Peruaanse jungle die de brede kronkelende Amazone rivier omsluit is te onderscheiden in twee verschillende gebieden: Het regenwoud (700m boven zeeniveau) dat wordt gekarakteriseerd door een subtropisch zacht klimaat met hevige regenval (rond 3000mm neerslag per jaar) tussen november en maart en zonnige periodes van april tot oktober, en de laagland jungle (onder de 700m boven zeeniveau) waar het droge seizoen loopt van april tot oktober zodat het dan de ideale tijd is voor een Peru vakantie met zonneschijn en hoge temperaturen tot vaak 35ºC.

ToPeru.nl is onderdeel van PeruHolandaTours - © 2019

Powered by RealGen