GEOGRAFIE PERU

Hartelijk welkom bij het deel van onze website over Peru. Op deze pagina vindt u meer informatie over de geografie van Peru en de drie belangrijkste landschapstypes die Peru kent: De kust, het hoogland en het tropisch regenwoud. Deze landschapstypes vormen de basis voor de enorme variatie in landschap en hebben een niet te onderschatten invloed op het klimaat. De kust waar het meestal warm en zonnig is, meer landinwaarts waar de Andes haar stempel op het landschap drukt met bergpieken van meer dan 6000m en daarachter het tropische regenwoud met haar ongekende biodiversiteit.

Geografie Peru

Overzichtskaart van PeruHet totale oppervlak van Peru is ruim 30 maal zo groot als dat van Nederland. In Zuid Amerika is Peru, na Brazilië en Argentinië het grootste land. Peru wordt in het noorden begrenst door Colombia en Ecuador. In het oosten door Brazilië (en Bolivia) en in het zuiden door Bolivia en Chili. De kustlijn van Peru grenst aan de Stille Oceaan.

De geografie van Peru kent 3 duidelijk onderscheiden gebieden, namelijk de kust, het hoogland en de jungle. Hoewel deze simpele indeling een redelijk beeld geeft van Peru’s geografie is de werkelijkheid zowel rijker als complexer. In Peru vormen bergen, hoogland, jungles en de overgangsgebieden tussen deze landschapstypes unieke habitats. Zodoende kent het land een buitengewone variëteit aan ecosystemen met een enorme diversiteit aan planten en dieren.

Peru heeft een groot aantal nationale reservaten waar de grote soortenrijkdom van het land wordt beschermd. Niet ver van Cuzco bijvoorbeeld, ligt de regio Madre de Dios, met de hoofdstad Puerto Maldonado. Dit gebied bestaat voor het grootste deel uit laagland jungle. Hier liggen liggen 2 beschermde parken die u beiden kunt bezoeken. Het ‘Tambopata National Reserve’ (zie bouwsteen 8) en het ‘Nationale Park van Manu’ (zie bouwsteen 10).

De Kust

Met prachtige stranden, karakteristieke woestijnen maar ook vruchtbare valleien. De kust van Peru bestaat uit langgerekte woestijn die is ingeklemd tussen de zee en de bergen. Aan de ene kant de Andes in het oosten en aan de andere kant de koele golfstroom  voor de kust. Ten gevolge hiervan is dit gebied zo dor en droog. Van de Sechura woestijn in het noordwesten van Peru via de woestijnvlakte bij Nazca tot de (uitlopers van de) Atacama woestijn in het zuiden van Peru. Dit droge gebied langs de kust wordt af en toe onderbroken door valleien die bedekt zijn met een dikke deken van wolken en motregen in de winter.

Het Hoogland

Een bergachtig gebied dat gedomineerd wordt door de Andes. De Andes loopt helemaal vanuit het noorden van Venezuela tot aan de zuidpunt van Chili en loopt dus ook van noord naar zuid Peru. Het Andesgebergte in Peru bestaat uit twee grote ketens die van noord naar zuid lopen, namelijk de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In noord Peru liggen deze ketens nog dicht bij elkaar maar in zuid Peru lopen ze flink uit elkaar, waardoor daar een enorme hoogvlakte (de Altiplano) is ontstaan. Op deze uitgestrekte hoogvlakte bevindt zich bijvoorbeeld Puno met het aangrenzende Titicacameer maar ook de Salar de Uyuni in Bolivia. Het grootste deel van de Altiplano bevindt zich overigens in Bolivia. Het hoogste deel van de Andes in Peru is de bergtop van de Huascaran op 6,768 meter hoogte. Een karakteristiek van het berggebied is de plotselinge daling in temperatuur waardoor, gedurende de dag, de temperatuur rond de 24°C graden ligt maar ’s nachts daalt tot 3ºC.

De Jungle

Jungle

Een aanzienlijk gebied met tropische vegetatie in de Amazone herbergt Peru’s grootste natuurlijke reserves. De uitgestrekte Peruaanse jungle kent twee te onderscheiden gebieden. Ten eerste het hoger gelegen regenwoud (700m boven zeeniveau). Dit wordt gekarakteriseerd door een subtropisch zacht klimaat met hevige regenval (rond 3000 mm neerslag per jaar)  In de tweede plaats de laagland jungle (onder de 700m boven zeeniveau) waar het droge seizoen loopt van april tot oktober met zonneschijn en hoge temperaturen tot vaak 35ºC. Dit maakt deze periode de ideale tijd om in Peru te reizen. Dwars door de Peruaanse jungle stroomt de brede kronkelende Amazone rivier.

ToPeru is onderdeel van Ermita BV - © 2024

Powered by Nederlink