googlefb33916f00e95bd8

HOOGTEPUNTEN PERU

Hartelijk welkom bij het deel van onze website over Peru. Op deze pagina vindt u meer informatie over een aantal hoogtepunten van Peru. Hoewel Peru voornamelijk geassocieerd wordt met de Inca's en hun geavanceerde beschaving is er al vóór het Inca tijdperk de nodige geschiedenis geschreven. Hieronder meer informatie over Lima, Arequipa, Cuzco, Machu Picchu, Chan Chan, Chavín de Huántar, Huaraz en de Nazca Lijnen. Al deze locaties maken deel uit van het overweldigende erfgoed van Peru.

 

Hoogtepunten Peru

Lima

In 1988 werd het historische centrum van Lima opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op 29 december 2001 ontstond er in dit historische centrum een grote brand waarbij bijna 300 mensen omkwamen en een groot aantal historische panden beschadigd raakte.
In juni 2011 lieten de vertrekkende president Alan Garcia en het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht een 37 meter hoog wit stenen Christusbeeld verrijzen op de Mooro Solar, de Zonneheuvel ten zuiden van de baai waaraan Lima ligt. Het beeld kijkt uit over de Stille Oceaan en wordt dan ook wel de Cristo del Pacifico genoemd.

 

Paracas en Ica

Oase van HuacachinaParacas ligt ten zuiden van Lima en is bekend om het Nationale Park van Paracas, de Ballestas eilanden en de ‘Candelabro’. Het Nationale Park ligt in de woestijn langs de kust van Peru. Er zijn prachtige zandstranden en het gebied kent een rijke maritieme fauna en meer dan 70 verschillende vogelsoorten. De Ballestas eilanden worden bevolkt door enorme hoeveelheden zeevogels maar ook zeeleeuwen en pinguïns. Nog een eindje zuidelijker langs de kust ligt Ica, een oase in het midden van een zeer droge woestijn. De Ica regio staat bekend om haar wijnboerderijen. Vlakbij Ica ligt het gehucht Huacachina, gebouwd rondom een oase die aan de rand van een groot woestijngebied ligt. In Huacachina kan men sandboarden vanaf de zandduinen of een tour in buggy’s door de woestijn maken. Ongeveer 80 Km boven Ica ligt het havenstadje Pisco waarnaar de nationale drank Pisco is genoemd. Pisco is de basis voor de bekende cocktail Pisco Sour.

 

Nazca lijnen

De Nazca lijnen, gelegen in de droge Peruaanse kustvlakte en ongeveer 400 km ten zuiden van Lima, bedekken een oppervlakte van ongeveer 450 km2. Het zijn zogenaamde geogliefen, enorme tekeningen in het zand van de pampa’s van Jumana en Nazca in Peru. Het betreft figuren van dieren, geometrische vormen en duizenden lijnen. De hoogvlakte is één van de droogste gebieden op aarde met een gemiddelde jaartemperatuur van 25 graden Celsius, windstil en er valt vrijwel geen regen hetgeen de goed geconserveerde lijnen over al die duizenden jaren verklaart.
De lijnen zijn tussen 200 vóór en 600 na Christus vervaardigd door de Nazca- en Paraca-indianen en behoren tot de grootste archeologische raadsels vanwege hun hoeveelheid, aard, omvang en continuïteit. De geogliefen worden verondersteld rituele of astronomische functies te hebben gehad.

 

Het beroemdst zijn de tekeningen van dieren: vogels van 25 tot 275 m lengte (kolibries, condors, een pelikaan, meeuw, papegaai en anderen), een aap, een spin, een slak, een hagedis, een leguaan, een slang, een hond, twee lama’s en zelfs een orka. Van dichtbij gezien lijken de lijnen eenvoudige ploegvoren. Door de geologische eigenschappen van de pampa was het indertijd niet moeilijk goed zichtbare voren te maken. Door het weg krassen van de bovenste laag geoxideerd donker roze grind werd de helder gele onderlaag zichtbaar. Staande op de grond, lijken de lijnen verdwenen, maar zodra eroverheen gevlogen wordt, is de omvang en de geometrie van de lijnen goed te zien.

 

Arequipa

klooster van santa catalina in arequipaArequipa is de derde stad van Peru (wat betreft het aantal inwoners). In Arequipa heerst een gematigd Andesklimaat. Overdag is het vrij warm droog en zonnig, maar de nachten zijn koud. Arequipa ligt vlakbij 3 vulkanen: de Misti, Chachani en Picchu Picchu.

 

De Plaza de Armas wordt door velen gezien als één van de mooiste van Peru. Arequipa is o.a bekend om haar 16e eeuwse klooster van Santa Catalina. Hier verbleven vroeger de nonnen van goede komaf in een besloten gemeenschap die, zeer uitzonderlijk voor een klooster, in weelde leefde. Het complex is publiekelijk toegankelijk en zeker een bezoek waard. Een eindje buiten de stad ligt Sabandía, een 17e eeuwse graanmolen die volledig is gerestaureerd. Ten noordwesten van Arequipa ligt de Colca Canyon, een spectaculair ravijn met een diepte van meer dan 3.100m. Naast het feit dat het een prachtig natuurgebied is, kunt u hier ook de condor bewonderen die zich op de thermiek in het ravijn tot grote hoogte laat meevoeren.

 

jonge condor bij cruz del condor colca canyonDe (Andes) Condor behoort tot de familie van de gieren en wordt aangetroffen in het Andesgebergte en de aangrenzende Pacifische kust van West-Zuid-Amerika. De condor heeft de grootste vleugelspanwijdte van de landvogels. Deze grote vogel is een aaseter en geeft de voorkeur aan flinke karkassen, zoals die van herten of vee.

Het is één van de langst levende vogels van de wereld die in gevangenschap wel 100 jaar kan worden. De Andes Condor is bovendien een nationaal symbool van Peru, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia en Ecuador, en speelt een belangrijke rol in de folklore en mythologie van de Andes-regio’s. De Andes condor wordt als bedreigd beschouwd. Op sportief gebied, is het mogelijk een meerdaagse trekking door de Colca Canyon (BOUWSTEEN 6) te maken.

 

Cuzco

cusco plaza de armasCuzco is de oude Inca hoofdstad en behoort zonder meer tot de hoogtepunten van Peru . Naast het prachtige historische centrum met de Plaza de Armas en de kathedraal is Cuzco ook een uitstekende uitvalsbasis voor diverse excursies, zoals een bezoek aan Machu Picchu, het lopen van de Inca Trail of een bezoek aan de Heilige Vallei van de Inca’s. Maar, er is meer te zien in de omgeving van Cuzco. Niet ver van Cuzco ligt Sacsayhuamán, een archeologische vindplaats waarvan de functie niet helemaal duidelijk is. Mogelijk was het een fort of had het een religieuze functie. Het is ook de plaats voor het jaarlijkse Inti Raymi feest in juni.

Ook Tambomachay ligt vlakbij Cuzco en wordt ook wel ‘bad van de Inca’ genoemd. Het bestaat uit een serie aquaducten, kanalen en watervallen. De veronderstelde functie is dat van spa of militaire post of een combinatie van beiden.

Op een afstand van 7 km ten noordwesten van Cuzco ligt de archeologische site van Puka Pukara. Het bevat meerdere campussen, aquaducten, baden en binnenpleinen. De naam betekent ‘rode vesting’ vanwege de rode pigmentatie in de stenen waaruit het is opgetrokken. Puka Pukara was waarschijnlijk een militair fort dat deel uitmaakte van de verdediging van Cuzco en het Inca rijk.

 

Puno en het Titicacameer

umayo meer bij punoHet Titicacameer is het hoogst gelegen bevaarbare zoetwatermeer van de wereld. Het vormt een natuurlijke grens tussen Bolivia en Peru en ligt op meer dan 3.800m hoogte zodat het er ‘s avonds behoorlijk koud kan worden. Het Titicacameer is o.a. bekend vanwege de drijvende eilanden van de Uros indianen die het uitbundig voorkomende riet uit het Titicacameer gebruiken om de drijvende eilanden te construeren. Ook hun huizen en boten bestaan uit dit materiaal. De eilanden Amantaní en Taquile liggen in het Titicacameer. De bewoners van deze eilanden leven nog volgens oude tradities en vormen een gesloten gemeenschap. Vanuit Puno is het mogelijk de drijvende eilanden en de eilanden Amantaní en Taquile te bezoeken. Op Amantaní kan ook overnacht worden. Niet zo ver van Puno ligt Sillustani dat bekend is om haar ronde graftorens en grenst aan het adembenemend mooie Umayo meer.

 

Machu Picchu

opgravingen van Machu PicchuRecentelijk werd vastgesteld dat in 1867 de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns de bergstad vond en plunderde, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea.

 

Machu Picchu werd in 1911 herontdekt door de Noord Amerikaanse ontdekkingsreiziger Bingham en is misschien wel de bekendste archeologische opgraving van Peru. Het ligt op zo’n 130 Km van de stad Cuzco en staat sinds 1983 op de werelderfgoed lijst van UNESCO.
Machu Picchu was een heilige stad voor de Inca’s en er verbleven waarschijnlijk voornamelijk koningen (adel) en priesters. Omdat het moeilijk bereikbaar was fungeerde het als een veilig toevluchtsoord dat echter langzaam in verval raakte nadat de Spanjaarden de Inca’s hadden verslagen. De Spanjaarden hebben Machu Picchu echter nooit ontdekt.

 

De beroemde klassieke Inca trail van 4 dagen die jaarlijks door tienduizenden mensen gelopen wordt start nabij Ollantaytambo en eindigt in Machu Picchu. Na 3 dagen over de oude Inca paden te hebben gewandeld komt men uiteindelijk aan bij het Inti Punku, poort van de zon. Bij helder weer heeft men daar een prachtig bovenaanzicht op Machu Picchu. Als u Machu Picchu bezoekt kan ook eventueel de Huayna Picchu beklommen worden maar dit moet ruim van te voren worden geboekt omdat er maar een beperkt aantal mensen per dag de Huayna Picchu mogen beklimmen.

 

Chan Chan

Chan Chan (zon zon) ligt in de regio La Libertad en was de hoofdstad van het rijk van de Chimú. De opgraving bevindt zich vlakbij Trujillo en Huanchaco. De stad wordt gekarakteriseerd door de overblijfselen van negen grote lemen paleizen. Ieder paleis werd gebouwd voor één heerser en bevatte een ceremonieel gedeelte, een gedeelte om te leven en een begraafplaats. Als de heerser stierf werden zijn 90 vrouwen samen met hem begraven en veranderde het paleis in een mausoleum, zodat er voor de nieuwe heerser weer een nieuw paleis moest worden gebouwd. Van de oorspronkelijke negen paleizen is alleen het zogenaamde paleis van Tschudi goed bewaard gebleven. Dit paleis is dan ook als enige te bezoeken. Chan Chan staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO, als bedreigd erfgoed.

Chan Chan vormde de hoofdstad van de Chimú cultuur en het complex besloeg indertijd een oppervlakte van 24 km2. Het bestond uit 10 complexen en ieder complex had zijn eigen paleizen, waterreservoirs, opslagloodsen etc. De beroemde Huaca del Sol, Huaca de la Luna en de Huaca El Brujo zijn opgravingen uit de Moche cultuur en kunnen ook vanuit Trujillo bezocht worden. Bij de opgravingen zijn de oude muren bloot komen te liggen. De aangetroffen muurschilderingen geven een fascinerend beeld van deze oude cultuur die zich grofweg uitstrekte vanaf de regio bij Trujillo naar het noorden, langs de kust van Peru.

 

Chavín de Huántar

Chavín de Huántar is een archeologische site zo’n 450 kilometer ten noorden van Lima, in de provincie Huari. Nabij de Callejón de Huáyla vallei, waar het dorp Chavín de Huántar zich bevindt ligt Chavín de Huántar. De opgraving is het makkelijkste te bereiken vanuit Huaraz. De archeologische vindplaats bevat de restanten van één van de belangrijkste pre-inca culturen van Peru, die van de Chavín cultuur. De site is o.a. bekend vanwege de beroemde granieten monoliet die er te bewonderen valt en die waarschijnlijk het belangrijkste afgodsbeeld van de Chavín cultuur was. Het ligt op een hoogte van 3.177 meter. De ruïnes liggen verscholen tussen twee bergketens: de Cordillera Negra en de Cordillera Blanca. Het belangrijkste gebouw van Chavín is de hoofdtempel. In 1985 werd het complex benoemd tot UNESCO werelderfgoed. De ruïnes zijn uit ongeveer 900 v.Chr. Er zijn meerdere ruïnes uit deze periode bewaard gebleven, maar de ruïne in Chavín de Huántar, die waarschijnlijk de hoofdtempel was, is de grootste en door toeristen meest bezochte. Men denkt dat de ruïne dienst deed als pelgrimsoord.

Naast de ruïnes bevindt zich het dorp Chavín de Huántar. De naam Chavín wordt gebruikt wanneer er wordt verwezen naar de specifieke ontwikkelingstijd in de geschiedenis van de Andes (circa 1.200-200 v.C.), naar de archeologische periode, naar de cultuur (Chavín-cultuur), naar de kunstvorm, en naar het hypothetische rijk.

 

Huaraz

Huaraz is de hoofdstad van de Peruaanse regio Ancash in de Cordillera Blanca in de Andes. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie Huaraz en het district Huaraz. Het wordt door alpinisten gezien als een goed uitgangspunt om de hoge toppen in de Cordillera Blanca te beklimmen. Het stadje is volledig ingesteld op klimmers.

Belangrijkste Bronnen: Wikipedia, UNESCO

ToPeru.nl is onderdeel van PeruHolandaTours - © 2019

Powered by RealGen