KLIMAAT PERU

Het weer in Peru is afhankelijk van het gedeelte van Peru waar u zich bevindt. Er zijn drie klimaatzones te onderscheiden die gerelateerd zijn aan de geografie van het land: de kust, het (hoog)gebergte en de jungle. Deze drie landschappelijk zeer verschillende gebieden hebben ieder ook hun eigen karakteristieke klimaat. Daarnaast is er ook invloed van de seizoenen.

Klimaat Peru

In het algemeen is het klimaat in Peru gematigd, waarbij in de winter geen overvloedige regenval plaatsvindt en het in de zomer niet al te heet is. Hierdoor is er eigenlijk het hele jaar door toerisme mogelijk. De jaargetijden bestrijken andere maanden dan bij ons, zoals u hieronder kunt zien. Bovendien zijn de jaargetijden niet één op één te vergelijken met de jaargetijden zoals wij die kennen. Een belangrijk verschil is dat Peru zowel een regentijd als een droge tijd kent.

De jaargetijden in Peru

Lente: oktober tot december (23 september – 21 december)
Zomer: december tot april (22 december – 21 maart)
Herfst: april tot juni (22 maart – 21 juni).
Winter: juni tot oktober (22 juni – 22 september).

Het klimaat in Lima

Lima’s klimaat is vochtig en subtropisch mild, zonder extreem heet of koud weer. Het klimaat in Lima dankt haar specifieke eigenschappen aan de koude Humboldt stroom die langs de kust stroomt. Tijdens de winter (juni tot oktober) is de stad vaak bedekt met een vochtige, dichte mist [motregen-achtig], die vaak de hele dag duurt (lokaal bekend als ‘garúa’) met temperaturen tussen de 12 en 15°C.Klimaat Peru Tambopata reservaatIn de zomer heerst er een gemiddelde temperatuur van 25°C.

Het weer in de rest van Peru

Verder kunnen we in Peru drie klimaatzones onderscheiden die samenvallen met de drie geografische gebieden van Peru: De kust, het hooggebergte (Andes) en de jungle. De 3 klimaatzones hebben ieder hun eigen karakteristieken.
Peru kent een kuststrook die droog is. Daarachter ligt het gebied van de Andes waar bergtoppen van van meer dan 6.000m voorkomen. Nog verder landinwaarts ligt de Jungle. Peru heeft zowel hoogland als laagland jungle. In de hoogland jungle is het niet per definitie heel erg warm.

Kust

De kuststrook van Peru grenst in zijn geheel aan de Stille oceaan. Het is er droog en er valt vrijwel geen regen. Aan de Noordkust van Peru is het vrijwel altijd zonnig. Als u een aantal dagen wilt uitrusten aan het strand en, min of meer, verzekerd wilt zijn van mooi weer en zon moet u aan de noordkust van Peru zijn. Met name de kust bij Mancora is bekend om haar mooie stranden en zonnige klimaat. Lima heeft een beetje zijn eigen klimaat. Het weer bij Lima kan namelijk soms een beetje tegenvallen als er sprake is van Garúa. Deze ‘garúa’ is alleen aanwezig in een lengte van zo’n 50 km ter hoogte van de kust bij Lima en kan hier het weer flink beïnvloeden. Maar aan de rest van de kust is het klimaat dus tamelijk droog, met zelden regen, en warm het hele jaar door. De warmste maanden lopen van december tot maart. De nachten kunnen in de wintermaanden echter fris zijn. Het is daarom zaak om passende kleding mee te nemen voor deze tijd van het jaar.
wolkenlucht boven rivier, puerto maldonado

Gebergte

Achter de kuststrook, meer landinwaarts, ligt het ruige Andes gebergte met pieken die meer dan 6.000m hoog zijn. In het algemeen zijn er in de Andes twee seizoenen te onderscheiden: het droge seizoen (mei tot oktober) en het regenseizoen (december tot april). In het droge seizoen is het warmer gedurende de dag, maar ’s nachts koud, en in het regenseizoen is er vaak regen in de middag maar kunnen de ochtenden zonnig zijn. De nachten zijn vaak minder koud dan in het droge seizoen. Uiteraard hangt de temperatuur in het gebergte ook samen met de hoogte waarop u zich bevindt. Met name in de hogere gebieden kan het behoorlijk fris zijn. Meer informatie over gepaste kleding in Peru vindt u op https://toperu.nl/over-peru/praktische-informatie/

Jungle

In de jungle is het klimaat tropisch, warm en vochtig en is de gemiddelde temperatuur 25 – 28°C .

Net als het gebergte heeft de jungle twee seizoenen, namelijk het droge seizoen (mei tot oktober) en het regenseizoen (december tot april). In het droge seizoen is het weer zowel overdag als ’s nachts zeer warm. Echter, het regenseizoen is vochtig met nachten die koel zijn.

Iquitos
In het gebied rond Iquitos wijkt het klimaat wat af. Hier is geen specifiek droog of nat seizoen. Het warme en vochtige klimaat is gedurende het gehele jaar relatief constant. Gedurende de dag is de normale temperatuur zo’n 30°C . Gedurende de nacht is de laagste temperatuur zo’n 17°C. De luchtvochtigheid is zeer hoog en ligt tussen de 80 en 90%.

Voor meer informatie over het klimaat in Peru  Klik hier

ToPeru is onderdeel van Ermita BV - © 2024

Powered by Nederlink