INFORMATIE PERU

Welkom bij het deel van onze website met informatie over Peru. Op deze pagina geven we een overzicht van de karakteristieken die Peru tot een unieke vakantie-bestemming maakt. Onderstaande informatie over Peru gaat kort in op een aantal belangrijke bezienswaardigheden zoals Lima, Paracas, Arequipa, Cuzco, Puno en Machu Picchu. Tot slot kunt u hier wat informatie vinden over het minder bekende en vaak vergeten noorden van Peru met haar heerlijke klimaat en haar prachtige stranden. Bovendien kent Noord Peru vele bezienswaardigheden zoals Chan Chan, El Señor de Sipán en de Piramides van de Zon en de Maan.

Informatie over Peru | Inleiding

Peru is een zeer divers land en leent zich daarom bij uitstek voor een onvergetelijke vakantie. Op deze pagina veel Peru informatie. Avontuurlijk, cultureel of sportief, de mogelijkheden zijn enorm.

Het klimaat in Peru is over het algemeen mild en aangenaam en de landschappelijke variatie groot. Zeer droge woestijnachtige gebieden worden afgewisseld met vruchtbare valleien. Meer landinwaarts ligt de Andes met invloed op klimaat en landschap. Uitgestrekte stranden, woestijnen, hoogland, meer dan 6.000 meter hoge bergpieken, jungle en tropisch regenwoud. Peru heeft het allemaal. Hieronder beknopte Peru informatie en met name wat geschiedenis en achtergrond informatie over dit diverse en fascinerende land.

Lima

Alle internationale vluchten landen in Lima, zodat de meeste bezoekers van Peru de hoofdstad zullen aandoen. Lima werd gesticht door Francisco Pizarro en is een miljoenenstad die met name bekend is om haar oude koloniale centrum. Sinds 1988 maakt het historische centrum van Lima deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lima kent ook talloze musea waaronder een aantal bekende zoals het Goudmuseum en het Larco museum. De grootste winkelstraat is (Avenida) Larco die aan de kant van de Stille Oceaan eindigt in het winkelcentrum Larcomar. De kuststrook hier wordt door de gemeente de laatste tijd flink onder handen genomen en opgeknapt. Tussen mei en oktober kan Lima last hebben van een zeer hardnekkige mist, de garúa, die als een vochtige deken over de stad hangt. Echter, in de zomer is het over het algemeen aangenaam. Zie ook bij Klimaat van Peru

De Spaanse overheersing

Lima is de hoofdstad van Peru en tevens de grootste stad van het land met bijna 10 miljoen inwoners. De stad is ooit door de Spanjaarden gesticht en vormt samen met het naburige Callao de grootste stedelijke agglomeratie van het land en de Amerikaanse westkust. De naam Lima is afkomstig van het Quechua woord Rimac (‘Spreker’), wat ook de nam van de rivier is die door de stad loopt. Overigens kreeg de stad pas in de 16e eeuw deze naam.

Lima werd op 18 januari 1535 gesticht door de eerder genoemde Francisco Pizarro onder de naam ‘La Ciudad de Los Reyes’ (de ‘Stad van de Koningen’). De stad werd al snel een belangrijke basis voor de Spaanse overheersing in Peru. Vandaar dat een groot deel van het koloniale bestuur in Lima was gevestigd. De 16e-eeuwse kathedraal op de ‘Plaza de Armas’ is daaraan een sprekende herinnering.

Gedurende de Spaanse koloniale overheersing was Lima ook in cultureel opzicht een belangrijke stad in Zuid-Amerika.  De dichtbij gelegen haven Callao was een belangrijke doorvoerplaats voor goederen die van en naar Spanje vervoerd werden. Vanaf de 18e eeuw kreeg Lima te maken met een teruggang. Een aardbeving verwoestte in 1746 een groot deel van de stad waardoor duizenden mensen het leven verloren. In 1811 begon de Peruaanse Onafhankelijkheidsoorlog, waarbij de legers van Simón Bolívar en José de San Martín tegen de Spaanse overheersing vochten.  Uiteindelijk werden de Spanjaarden, in 1824, definitief verslagen.

De Salpeter oorlog

Tussen 1879 en 1883 vocht Peru samen met Bolivia tegen Chili in de zogeheten Salpeteroorlog. Chili was de kuststrook van Peru binnengevallen en bezette de woestijn, waar kostbaar zout in de grond lag opgeslagen. Peru verloor deze oorlog en moest twee provincies aan Chili afstaan. Aan het begin van de 20e eeuw telde de stad nog slechts 140.000 inwoners. Echter, door de sterk verbeterende infrastructuur trokken vervolgens veel mensen van het platteland naar de hoofdstad.

Arequipa

Arequipa is wat inwoners betreft de tweede stad van Peru. De stad ligt ongeveer 1.000 km ten zuiden van Lima in het Andesgebergte op zo’n 2.300m hoogte. De Plaza de Armas is één van de mooiste van Peru vanwege een prachtige kathedraal en veel oude koloniale gebouwen. Arequipa wordt ook wel “De Witte Stad” genoemd omdat veel gebouwen zijn opgetrokken uit wit vulkanisch (tuf)gesteente (sillar) dat uit de directe omgeving van de stad komt. Er heerst een gematigd klimaat en zodoende is het overdag vrij warm, droog en zonnig maar ’s nachts veel koeler.

De omgeving van Arequipa wordt gedomineerd door 3 grote vulkanen, namelijk El Misti, El Chachani en El Picchu Picchu. Het is dan ook een actief aardbevingsgebied. Ten gevolge hiervan zijn er in de loop van de tijd diverse grote aardbevingen geweest waarvan die in het jaar 1600 de hele stad verwoestte. Daarom bestaat de stad voornamelijk uit laagbouw. In Arequipa bevindt zich tot slot het ‘Museo Santuarios Andinos’ dat o.a. bekend is vanwege ‘Mummie Juanita’, het ‘ijsmeisje’.

Cuzco

Geschiedenis

Cuzco was vóór de Spaanse verovering de hoofdstad van het Rijk van de Inca (Tahuantisuyu, land van de 4 windstreken). De Inca’s gaven de stad de vorm van een poema en bouwden er vele tempels, waaronder die van de zonnegod Inti. Behalve hoofdstad was Cuzco voor de Inca’s ook een heilige stad. Eén van de legendes zegt dat de zoon (Manco Capac) en dochter (Mama Ocllo) van de zon en de maan die verwekt en geboren werden in het Titicacameer bij Puno, na lang zoeken deze plek (Cuzco) vonden en oordeelden dat de plek vruchtbaar genoeg was om er te blijven. En zo is het Rijk van de Inca begonnen.

Tahuantisuyu was een sterk rijk, maar raakte aan het begin van de 16e eeuw verdeeld. De oorzaak was dat het rijk, sinds 1471 onder het leiderschap van Túpac Inca Yupanqui, sterk was gegroeid. Aan het einde van zijn heerschappij besloeg het Inca Rijk een gebied dat zich uitstrekte van Quito (Ecuador) tot Santiago de Chile. Door de verhuizing van het bestuurlijke centrum naar Quito en de latere opsplitsing van het rijk in een noordelijk en een zuidelijk deel (dat wederom Cuzco als hoofdstad kreeg) volgden er jaren van rivaliteit tussen het noorden en het zuiden. In 1532 werden de 2 delen opnieuw samengevoegd tot één rijk, onder leiding van Atahualpa.

De koloniale tijd

Het leiderschap van Atahualpa was van korte duur want hij werd in 1532 door Francisco Pizarro gevangen genomen. Pizarro trok vervolgens op naar Cuzco, veroverde en plunderde de stad, en koloniseerde het gebied. Veel bouwwerken van de Inca’s werden door de Spanjaarden afgebroken om ruimte te maken voor hun katholieke kerken. In veel gevallen verrezen de kerken en kloosters bovenop de muren van de Inca tempels. De aardbevingen die het gebied regelmatig troffen verwoestten vervolgens wel de Spaanse bouwwerken maar niet de oude Inca muren

die wel tegen dit natuurgeweld bestand waren.
In 1535 probeerde Manco Capac II de stad op de Spanjaarden te heroveren en dat was hem ook bijna gelukt. Echter, een bloedige veldslag bij Sacsayhuamán besliste de strijd uiteindelijk in het voordeel van de Spanjaarden.

Cuzco werd zwaar beschadigd. In datzelfde jaar vestigde Pizarro het bestuurscentrum in de nieuwe stad Lima en Cuzco verloor daarmee zijn belang. In 1650 werd de stad opnieuw door een aardbeving verwoest waardoor de stad nog meer van zijn belang verloor.

Het huidige Cuzco

Cuzco ligt in het zuidoosten van Peru en is hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad telt ruim 400.000 inwoners en ligt op een hoogte van ongeveer 3.360 meter. De naam van de stad is afkomstig van het Quechua woord dat navel (van de aarde) betekent. Bijnaam is de keizerlijke stad.

In 1911 werd Machu Picchu ontdekt. Het ligt niet ver van Cuzco zodat de stad zich kon ontwikkelen tot een belangrijk toeristisch centrum en de uitvalsbasis voor een bezoek aan Machu Picchu. In 1950 verwoestte een aardbeving een groot deel van de stad. In 1983 werd het historisch centrum van Cuzco opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Machu Picchu

Machu Picchu is de bekendste Inca stad en is nooit door de Spanjaarden ontdekt. Daarom is Machu Picchu goed bewaard gebleven en is er nog veel terug te vinden van de oude Inca beschaving. Machu Picchu betekent letterlijk, in het Quechua, ‘Oudeman Hoogte’.Machu Picchu

Machu Picchu stad ligt verborgen tussen steile bergen, op een hoogte van ongeveer 2.400 meter. Het is omgeven door weelderig groene, beboste, heuvels en besneeuwde bergtoppen. Machu Picchu was misschien wel de meest opmerkelijke stedelijke creatie van het Inca-rijk. Niet alleen vanwege haar bijzondere ligging maar ook vanwege de talrijke, goed gebouwde terrassen voor de landbouw, een veelheid van kleine stenen huizen, en een aantal ceremoniële tempels. De Inca’s bereikten de stad met een meerdaagse voettocht, via een steil pad. Tegenwoordig is Machu Picchu met trein en bus te bereiken. Machu Picchu ligt ingesloten tussen twee steile pieken: de Machu Picchu en de Huayna Picchu. De Huayna Picchu is vanuit Machu Picchu te beklimmen. Beneden door het dal stroomt de woest kolkende Urubamba rivier.


Geschiedenis van Machu Picchu

Men neemt aan dat de bouw van de stad Machu Picchu rond 1440 begon. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied (1532) werd de stad bewoond. Over de functie van de stad zijn de wetenschappers het niet eens. Doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt aangenomen dat de stad een speciale functie had. Mogelijk was Machu Picchu een buitenverblijf voor koningen en andere hooggeplaatsten. In de stad zijn verblijven gevonden voor edelen en dienstwoningen voor hun bedienden. Er konden zo’n 750 personen in de stad verblijven. Gedurende de regentijd waren er waarschijnlijk minder mensen aanwezig omdat dan de koningen afwezig waren.

De Spaanse bezetting

Toen de Spanjaarden het Rijk van de Inca veroverden, stopte het verkeer van en naar Machu Picchu zodat de stad verlaten raakte. Een andere verklaring voor de bijzondere ligging en leegloop van het complex is dat het een fort was voor de verdediging van het Inca-rijk. Na de Spaanse verovering was er immers voor de Inca’s geen noodzaak meer om de stad in stand te houden. Deze verklaring is echter omstreden omdat de ligging van de stad het niet aannemelijk maakt dat van hieruit het Inca-rijk werd verdedigd. Bovendien waren er voor deze functie te weinig woningen aanwezig om een verdedigingsmacht te huisvesten. Een derde verklaring is dat Machu Picchu met name bedoeld was

voor het verzamelen van cocabladeren (vanuit Machu Picchu waren veel plantages bereikbaar). Dit verklaart echter niet waarom de stad werd verlaten. Immers, ook na de Spaanse verovering bleef coca een belangrijke rol spelen in het gebied.

Machu Picchu is slechts gedeeltelijk per auto of bus te bereiken. Vanaf Ollantaytambo moet je de trein nemen. Deze trein vertrekt uit Cuzco en gaat via Ollantaytambo door naar Aguas Calientes. Vanaf Aguas Calientes kan je de bus nemen die regelmatig naar de ingang van het archeologische complex rijdt.

Aguas Calientes

Het dorp Aguas Calientes is dus ook alleen per trein bereikbaar. Het dorp is niet aangesloten op het landelijk wegennet. Aguas Calientes dankt haar bestaan aan haar ligging onder de rook van Machu Picchu. Het dorp bestaat dan ook voor het grootste deel uit hotels, restaurants en andere horeca gelegenheden. Dat maakt het stadje voor veel mensen weinig interessant. Vanaf Aguas Calientes is er een regelmatige busdienst naar Machu Picchu. De klim van 350 meter kan ook te voet worden gemaakt.

Noord Peru

Het grootste deel van de reizigers dat Peru bezoekt gaat naar het gebied ten zuiden van Lima. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de enorme aantrekkingskracht van Machu Picchu ten gevolge waarvan veel mensen naar het gebied onder Lima reizen. Veel mensen weten niet dat ook in Noord Peru veel moois te zien is. Het is de bakermat van zowel de Chimú als de Moche cultuur die hier beide hun sporen hebben achtergelaten. Het klimaat langs de noordkust is over het algemeen zonnig en aangenaam en bovendien is Noord Peru goed met de bus te ontdekken. Je kunt dan vanuit Lima vertrekken om vervolgens de bezienswaardigheden van Noord Peru te bekijken.

Trujillo & Chiclayo

De belangrijkste stad in het noorden is Trujillo. Deze zonnige stad is een uitstekende uitvalsbasis voor nabijgelegen opgravingen zoals Chan Chan en de Huaca de la Luna. Op ongeveer 15 Km van Trujillo ligt Huanchaco. Dit kustplaatsje is bekend bij surfers en is een uitstekende plaats om de ‘caballitos de totora’ te zien. Deze elegante bootjes zijn gemaakt van gevlochten riet en worden gebruikt om te vissen. Ongeveer 200 Km ten noorden van Trujillo ligt de havenstad Chiclayo. Vanuit Chiclayo kunt u een bezoek brengen aan de beroemde graftombe van ‘El Señor de Sipán‘.

De hier gevonden gebruiksvoorwerpen en schatten ziet u in één van de mooiste musea van Zuid Amerika, namelijk het Museo Tumbas Reales de Sipan. Een ander museum, Museo Brüning (Lambayeque), ligt ongeveer 13 km ten noorden van Chiclayo en herbergt meer dan 1500 stukken uit de diverse culturen uit Noord Peru, zoals de Moche, Chimú en Vicús en beschavingen uit Lambayeque. In het stadje Lambayeque bevindt u zich dicht bij Túcume dat vroeger de hoofdstad van de Sicán (Lambayeque) beschaving was. In dit gebied dat ruim 2 Km2 beslaat, zijn meer dan 25 belangrijke piramides ontdekt. De meest in het oog springende is de piramide Huaca Larga, een langwerpige piramide met een lengte van meer dan 600m. Overigens lijken de piramides meer op verweerde zandkastelen dan op de piramides zoals we die uit Egypte kennen.

Zonnige stranden

Als u nog ongeveer 235 Km naar het noorden reist komt u bij Piura. Van daaruit loopt de route naar de grens van Ecuador (nabij de grensplaats Tumbes). Langs deze route ligt Talara. dat ook een vliegveld heeft. Ten noorden van Talara liggen de schitterende stranden van o.a. Máncora en Punta Sal. Een heerlijk zonnig gebied waar u uw Peru rondreis kan afsluiten met een korte strandvakantie. Iets ten zuiden van Máncora ligt Cabo Blanco, welbekend bij surfers.

Voor praktische informatie over Peru  Klik hier

ToPeru is onderdeel van Ermita BV - © 2024

Powered by Nederlink