Tot de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het hart van het machtige rijk van de Inca’s met Cuzco als hoofdstad. Tussen de verovering door de Spanjaarden in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 werd het land door Spanje bestuurd. Vanaf de onafhankelijkheid werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af.
Tussen 1836 en 1839 vormde Peru een confederatie met Bolivia. Van 1864 tot 1866 heeft Peru nog oorlog gevoerd met Spanje over de Peruaanse guano-eilanden (de Ballestas eilanden). Spanje had namelijk één van deze eilanden bezet, maar daar was Peru het niet mee eens. In deze oorlog won Peru, mede dankzij de hulp van Ecuador, Bolivia en Chili.
Peru heeft ook samen met Bolivia oorlog gevoerd tegen Chili tussen 1879 en 1883, de zogeheten Salpeteroorlog. Chili viel namelijk de kuststrook van Peru binnen en bezette de woestijn, waar veel kostbaar zout te vinden was. Peru verloor deze oorlog en moest twee provincies aan Chili afstaan.
Van 1980 tot 1992 ging de Peruaanse bevolking gebukt onder de gewelddadige acties van de Maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad, die als doel had de bestaande orde omver te werpen. De brute willekeur waarmee dit gepaard ging heeft aan zeker 30.000 mensen het leven gekost. De manifestatie van Lichtend Pad vormde in de 20e eeuw de grootste rem op de ontwikkeling van Peru, totdat de leiding in 1992 gevangen werd gezet. Bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Peru
Het Spaans en het Quechua zijn de twee meest gebruikte talen in Peru. Het Quechua en het Aymara worden vooral gesproken in de Andes, waar veel indianen wonen.
Uw reisdocument moet bij aankomst in Peru nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Voor Peru hebben Nederlanders en Belgen geen visum nodig. Zonder visum mag u maximaal 183 dagen per jaar in Peru verblijven. Indien u niet over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, raden wij u aan contact op te nemen met de ambassade.
Vroeger diende je een TAM (Tarjeta Andina de Migracion) in te vullen. Dit was een kaartje waarop je je persoonsgegevens moest invullen, wat je van plan was te gaan doen en waar je verbleef. Op dit moment heeft Peru dit kaartje afgeschaft en gaat de procedure langs digitale weg. Bij binnenkomst moet u in Peru een inreis stempel in uw paspoort krijgen. Let erop dat deze stempel bij een officiële grenscontrole in uw paspoort wordt geplaatst, anders heeft u een probleem.
Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een “reisauthorisatie” aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op: https://esta.cbp.dhs.gov
Neem goede wandelschoenen mee. Ook bij het rondlopen in steden is dit vaak het meest comfortabel. De straten in Cuzco bijvoorbeeld bestaan voor een groot deel uit ‘kinderhoofdjes’ en dit kan op dunne zolen zeer vermoeiend zijn. Denk ook aan voldoende warme kleding en winddichte kleding. Liefst kleding die ook tegen regen kan. Vooral in de hoger (>3.000m) gelegen gebieden komt warme comfortabele kleding goed van pas. Overdag is het vaak warm (25º C), maar als de zon niet schijnt en gedurende de nacht kan het fris en soms zelfs koud zijn. Zeker op grote hoogte zoals in Puno en Cuzco kan de temperatuur zakken tot nabij of zelfs iets onder het vriespunt.
Voor het Amazonegebied is luchtige en sneldrogende katoenen kleding aan te bevelen.
De seizoenen in Peru zijn tegengesteld aan die in Nederland. Als het in Nederland winter is, is het in Peru zomer.
De beste tijd om naar Peru te gaan is, in het algemeen, van mei t/m oktober. Hieronder wat meer toelichting hierop want het is niet zo zwart-wit.
Er zijn in Peru twee belangrijke seizoenen te onderscheiden: Het natte en het droge seizoen. Deze seizoenen verschillen per regio. Het natte seizoen valt ongeveer van december t/m april en het droge seizoen ongeveer van mei t/m oktober. (zie ook https://toperu.nl/over-peru/klimaat-peru)
De droge tijd is de beste periode om Peru te bezoeken. Het weer is dan niet alleen droog maar ook helder. Temperaturen zijn lager en ’s avonds en ’s nachts kan het vriezen (op grote hoogte). Overdag is de temperatuur, in de zon, meestal aangenaam maar bij het verdwijnen van de zon wordt het een stuk koeler.
In december, januari en februari valt de meeste neerslag. Ondanks dat is Peru dan nog steeds prima te bezoeken. Echter, de beste periode om een bezoek aan Peru te brengen is mede afhankelijk van de streek die u wilt bezoeken:
Van december tot maart is dit gebied over het algemeen warm en zonnig. April tot december is niet zo geschikt om de kuststreek rond Lima te bezoeken omdat er dan vaak boven dit gedeelte van het kustgebied een hardnekkige mist (Garúa) hangt.
In de Andes is mei tot en met oktober de beste periode om te reizen. Het is dan over het algemeen zonnig en droog met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Van december tot april is de regentijd in dit gebied en derhalve veel mist en regelmatig regen.
U kunt het best gedurende het droge seizoen (april tot oktober) de jungle bezoeken. De temperatuur ligt dan rond de 35 graden. Het natte seizoen in dit gebied is van oktober tot april. Het is er dan heet (40 graden) en vochtig. Wegen kunnen onbegaanbaar worden en voor muggen is dit het favoriete seizoen.
Vaccinatie tegen gele koorts wordt sterk aanbevolen en is soms verplicht. Overige aanbevolen vaccinaties zijn DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A (geelzucht), buiktyfus (bij een verblijf langer dan 3 maanden) en malaria (profylaxe, sommige gebieden). De meest recente informatie kunt u vinden op www.gezondopreis.nl, www.travelclinic.com, www.lcr.nl., bij de GGD of uw huisarts. Voor inwoners van België is er informatie over vaccinaties e.d. op de site Omtrent Gezondheidspas
Malaria komt voor in het Amazonegebied en in het noordelijk kustgebied grenzend aan Ecuador en beneden de 2.000 meter. In deze gebieden wordt aangeraden malaria tabletten te slikken. Het al dan niet gebruiken van malaria tabletten hangt echter zowel af van de exacte locatie waar u verblijft als van de duur van uw verblijf. U wordt sterk aangeraden om de GGD bij u in de buurt om advies te vragen. Het is in ieder geval aan te bevelen om een goede anti muggen lotion met een voldoende percentage DEET op reis mee te nemen.
De hoge ligging van sommige gebieden (tot >4.000 meter), kan reizen fysiek zwaar maken. Een redelijk goede conditie en gezondheid is dan ook belangrijk. U kunt zich de eerste dagen na aankomst in Cuzco of Puno niet helemaal lekker voelen in verband met de hoogte. Hierdoor kunt u last krijgen van symptomen zoals duizeligheid, slapeloosheid, gebrek aan eetlust, hoofdpijn en vermoeidheid. U kunt deze klachten tegengaan door voldoende te drinken, lichte maaltijden te gebruiken en het vooral rustig aan te doen. Bij ernstige klachten raden we u aan onmiddellijk een arts te raadplegen. De receptie van uw hotel kan u hierbij helpen.U kunt dan last hebben van hoogteziekte en dit kan een ernstig verloop hebben.
Uiteraard bestaat ook in Peru criminaliteit. Toeristen kunnen in aanraking komen met o.a. zakkenrollen en tasjesdieven. Vooral op drukke plaatsen is het zaak goed op te letten. Draag paspoort, waardepapieren, geld e.d. altijd onder uw kleding. Let goed op tas of rugzak en wees beducht op het weggrissen van fotocamera`s, filmapparatuur en halskettingen . Vermijd ’s avonds slecht verlichte straten en ga bij voorkeur niet alleen op stap.
Als u gaat pinnen, doe dat dan overdag en gebruik bij voorkeur pinautomaten (binnen) in bankgebouwen. Helaas komen zaken als skimmen ook in Peru voor. Laat waardevolle sieraden gewoon thuis.
Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dit is mogelijk via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.
Vaak eisen ziekenhuizen in Peru dat de rekening contant betaald wordt. Soms wordt gevraagd om een garantstelling via een creditcard, ondanks dat u een (reis)verzekering heeft. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.
De munteenheid in Peru is de Nieuwe Sol. (1 Sol= 100 céntimos; 1 Sol = ca. € 0.25). U kunt voor noodgevallen Euro’s meenemen naar Peru. Deze kunt u zonder problemen omwisselen bij wisselkantoren. Creditcards zijn in Peru nog niet zo gangbaar maar in duurdere hotels en restaurants wel te gebruiken. U kunt vrijwel overal terecht bij geldautomaten, waar u zowel dollars als soles kunt pinnen. Banken zijn vaak alleen ’s ochtends geopend.
In Peru is de netspanning 220 volt/60 Hz (behalve in Arequipa dat 50 Hz heeft). Het is handig om een een adapter (verloopstekker) mee op reis te nemen omdat sommige hotels geen stopcontacten hebben zoals in Nederland.
In het hele land, en met name in de grotere steden, zijn internet cafés. Deze zijn meestal niet duur. Ook in veel hotels kun je internetten. veel hotels hebben in de lobby goed internet maar op de kamers niet of een verbinding van matige kwaliteit.
Het is zes uur vroeger dan in Nederland in onze winter, zeven uur in de zomer (http://nl.thetimenow.com/peru)
Fooien worden steeds gewoner in Peru. In de duurdere restaurants en hotels is 10% vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan degene die je heeft geholpen of je kan de prijs naar boven afronden. In Zuid-Amerika geeft men vaker fooien dan bij ons. Met name in restaurants, bij chauffeurs, kamermeisjes en gidsen rekent men op een fooi.
In Peru reizen veel mensen met het openbaar vervoer. Niet in het minst omdat het gros van de mensen hiervan afhankelijk is. Met het openbaar vervoer in Peru reizen betekent dan ook, zeker waar het lokaal vervoer betreft, overvolle bussen. Echter, het openbaar vervoer voor de langere afstanden bestaat uit een zeer uitgebreid netwerk van bussen met een 1e en 2e klas, die met grote regelmaat tussen de steden en dorpen rijden. Ook zijn er op bepaalde trajecten goede treinverbindingen. Houd er rekening mee dat treinen niet altijd iedere dag rijden en dat ze in het hoogseizoen vol kunnen zitten. Tijdig reserveren is dan noodzakelijk.
Gebruik alleen officiële taxi’s die u kunt bestellen via een taxicentrale of via een hotel. Neem nooit een taxi die u benadert. Taxi’s hebben vaak geen meter. In dat geval van tevoren de prijs afspreken dus. Onderhandelen over de prijs, in de grote steden, kan geen kwaad omdat er aan toeristen vaak een te hoge ritprijs wordt gevraagd. Als er wel een meter aanwezig is, vraag de chauffeur dan om hem aan te zetten. Taxi chauffeurs verwachten meestal geen fooi.
Peru heeft een grote diversiteit aan feestdagen. Er zijn het hele jaar door vele evenementen en festivals,. Sommige festivals zijn nationaal, andere regionaal of zeer lokaal. De meeste feestdagen komen voort uit het feit dat Peru een katholiek land is. Hieronder een opsomming van de belangrijkste.
01 januari: Nieuwjaarsdag.
maart/april: Semana Santa (Paasweek, de week voor Pasen); week in maart of april
01 mei: Dag van de arbeid
juni: Corpus Christi, de 9de donderdag na Pasen. Spectaculaire processie in Cusco.
24 juni: Inti Raymi, het belangrijkste Inca festival, met name in Cusco een bont spektakel met dans en optochten.
29 juni: San Pedro en San Pablo
28-29 juli: Onafhankelijkheidsdag (Fiestas Patrias) van Peru, het belangrijkste feest van Peru
30 augustus: Santa Rosa de Lima
08 oktober: Slag om Angamos
01/02 november: Día de Todos los Santos (Allerzielen), Dia de los Muertos (Allerheiligen)
08 december: Maria onbevlekt ontvangen
24 en 25 december: Noche Buena (Kerstavond), Navidad (Kerstmis)
In geval van nood zijn de hulpdiensten onder de volgende alarmnummers te bereiken:
*Politie: 105
*Brandweer: 116
*Ambulance: 117
*Nederlandse Ambassade Lima: +51 1 213 98 00